IZGUBIL SEM IZPIT, KAJ PA ZDAJ?

Izgubil sem izpit, kaj pa zdaj?

Ste morda nekajkrat prehitro vozili, prevozili dvojno »polno« črto, ali morda pregloboko pogledali v kozarec in tako izgubili vozniško dovoljenje?

Taka stvar se lahko seveda zgodi vsakemu (upamo, da vam ponesreči), in postopek ponovnega pridobivanja vozniškega izpita je lahko prava preglavica. Poleg kupa papirologije in ponovnega obiskovanja avtošole, morate ponovno opravljati tudi vozniški izpit. Od A-Ž.

Kaj to pomeni – kakšen je postopek?

Najprej vam predlagamo, da si dobro preberete zapisnik oz. obvestilo, ki ste ga prejeli s strani države, kaj morate narediti. V kolikor niste prepričani lahko pokličete na Upravno enoto in povprašate tam.

Ponavadi je potrebno opraviti celoten postopek opravljanja vozniškega izpita od začetka, vendar brez ponovnega opravljanja Prve pomoči – to pomeni zdravniški pregled, CPP tečaj ter izpit CPP, po vsem tem pa še 20 ur vožnje in nato »glavna«, izpitna vožnja.

V primeru, da ste izgubili vozniško dovoljenje zaradi npr. alkoholiziranosti, vam lahko predpišejo tudi obiskovanje raznih delavnic ali psihologa in morda tudi tečaj Varne vožnje.

Pa poglejmo celotno zadevo po korakih…

 1. Prejeli ste nek dokument, na katerem piše kaj vse morate opraviti. Dobro si ga preberite – na njem lahko piše tudi, če imate za določen čas odvzeto vozniško dovoljenje in kdaj ga lahko začnete ponovno opravljati,
 2. (Morebitni) obisk delavnic ali psihologa (predpisano v dokumentu),
 3. Prijava na CPP tečaj – na tečaj cestno prometnih predpisov se lahko prijavite pri nas in medtem opravljate tudi druge stvari. Prijavite se tukaj (odpre v novem oknu),
 4. Pridobitev zdravniškega spričevala oz. zdravniškega potrdila – to lahko opravljate v kateremkoli večjem zdravstvenem domu (Medicina dela) ali pa v zdravstveni ordinaciji Holmed na Viču,
 5. Izpit CPP – prijavite se na Upravni enoti
 6. Vožnje v avtošoli. Ko opravite vse zgoraj naštete zadeve se lahko prijavite za praktični del – vožnje z inštruktorjem. Velikokrat se »povratnikom« zdi, da inštruiranja ne potrebujejo, vendar je ponovno izobraževanje več kot dobrodošlo, saj se veliko stvari pozabi in ogromno pravil se vsako leto tudi spreminja,
 7. Izpitna vožnja – po uspešno opravljeni izpitni »glavni« vožnji ponovno lahko pridobite vozniško dovoljenje.

Novo vozniško dovoljenje lahko naročite le osebno. Trenutno (konec leta 2022) stane novo vozniško dovoljenje 25,85€, obdelava vaše prijave pa traja približno dva tedna, lahko tudi več.

Nadomestno licenco lahko dobite po pošti ali osebno. Če morate čimprej pridobiti vozniško dovoljenje in boste kmalu na poti, se morda splača vnaprej naročiti na Upravno enoto, saj je lahko že samo čakanje na termin precej dolgotrajno.

Kaj pa potrebujete imeti s seboj na Upravni enoti?

 • veljavno zdravniško spričevalo o telesni in duševni zmožnosti za vožnjo motornih vozil določene kategorije,
 • potrdilo o opravljenem vozniškem izpitu, ki ga upravna enota lahko pridobi tudi iz uradnih evidenc,
 • spričevalo o temeljnih kvalifikacijah, če ste poklicni vozniki,
 • fotografijo velikosti 35 x 45 mm,
 • potrdilo o uspešno opravljenem tečaju o varnem delu s traktorjem in traktorskimi priključki, če želite vozniški izpit za kategorijo F,
 • Veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).

Avtošola LMM Tilia nudi odlične pakete za »povratnike«, kateri vključujejo vpisnino, 22 ur vožnje, CPP tečaj ter evidenčni karton vožnje. Več najdete tukaj.

V kolikor potrebujete pomoč pri ponovnem pridobivanju vozniškega izpita nas lahko kontaktirate.

Loading

Nam že slediš na socialnih omrežjih?