SKUTER LAHKO VOZITE TUDI VI, BREZ IZPITA!

Skuter lahko vozite tudi vi, brez dodatnega izpita.

V prejšnjem blogu smo govorili o 125ccm motorjih, kjer z novim zakonom potrebujemo le 6 ur vožnje in brez glavne vožnje oziroma izpita, pridobimo dovoljenje za vožnjo motorja 125ccm.

Kaj pa, če želimo voziti zgolj skuter, ki bi nas pripeljal do centra in nazaj domov? Morda nismo največji navdušenci nad motorjem, ali pa preprosto ne potrebujemo več kot rdečo Vespo, da nas z vetrom v laseh pripelje na kavico v Staro Ljubljano. 🙂

Torej, moramo tudi za skuter opravljati kakšen izpit? Navsezadnje je to posebna kategorija AM.
Odvisno – v kolikor že imate izpit za avto (B kategorija), ne potrebujete nobenega dodatnega izpita, nobene ure vožnje ali zdravniškega pregleda. Ko opravimo izpit za B kategorijo, in pridobimo vozniško dovoljenje, nam hkrati že avtomatsko velja tudi dovoljenje za skuter / moped.

moped 50ccm izpit am kategorija avtosola tilia

Kakšne so tukaj omejitve?

Motor mora imeti manj kot 50ccm in ne sme presegati hitrosti 45km/h.

To pomeni, da se lahko varno vključimo v mestni, cestni promet, ne smemo pa tudi na »hitrejše« ceste. Zakaj? Ker motor preprosto ni dovolj zmogljiv.

Tukaj je še malce bolj uradna različica; »Kolo z motorjem je motorno vozilo z dvema (enosledno) ali tremi kolesi (kategorija L1e in L2e). Delovna prostornina motorja ne presega 50 cm³ in na ravni cesti ne razvije večje hitrosti kot 45 km/h (12,5 m/s).« (Vir: Wikipedija.si)

skuter 50ccm izpit za motor

Kako pa do izpita za moped, v primeru, da še nimamo vozniškega dovoljenja za B kategorijo?

Stari moramo biti vsaj 15 let, da lahko opravljamo izpit za AM kategorijo. Preostali postopek je enak kot pri vozniškem izpitu za avto.

Potrebno je opraviti zdravniški pregled, CPP tečaj, CPP izpit, Prvo Pomoč ter odvoziti minimalno število ur; tj. 20 ur + izpitna vožnja.

Ali lahko vozim sovoznika na mopedu?

Ali se lahko vozita dva na mopedu oz. skuterju? Lahko, v primeru, da je voznik star vsaj 16 let in ima veljavno vozniško dovoljenje za AM kategorijo.

Koliko vse skupaj stane?

V primeru, da izpit za avto že imate, potem vas dodatno izpit za motor stane 0€. (Razen seveda sam strošek motorja 🙂 ).

V primeru, da pa želite opravljati celoten izpit za AM kategorijo, od začetka do konca, vas bo to prišlo nekje 1200€ ali več. V primeru, da odvozite le minimalno število potrebnih ur.

Vas zanima še kaj? Kontaktirajte nas za več informacij, z veseljem vam pomagamo.

Loading

Nam že slediš na socialnih omrežjih?