Kako izbrati avtomobilske gume?

Kako izbrati avtomobilske gume?

Izbira avtomobilskih pnevmatik se morda zdi zastrašujoča naloga, vendar je lahko v resnici dokaj preprosta. Tukaj je 7 nasvetov in trikov, ki jih uporabljamo mi pri izbiri novih pnevmatik za svoj avto:

1. Kako vem katere dimenzije gum so za moj avto?

Zelo verjetno (če že imate avto), vaš avto stoji na gumah, ki so homologirane – kaj to pomeni? Da je zadeva »homologirana«, pomeni, da je v skladu z zakonom in, da, po domače, »paše« na avto.

Preprosto torej poglejte gume, ki so že na avtomobilu in preverite številke na gumah. Pa poglejmo kaj te številko pomenijo.

Prvi niz številk bo ločen s pomišljajem in vam bo povedal, kako široke so vaše pnevmatike – običajno se začnejo z 215 ali 225. Drugi niz številk vam bo povedal, kako visoke so (na primer 255/75 R16).

Torej; če so dimenzije vaših gum trenutno 255/75 R16, pomeni, da iščete gumo, ki ima širino 255, višino 75 ter premer 16 (poznano tudi kot 16 col), to pa pravzaprav pove, kako velika so platišča, na katerih so naše gume.

Želite morda večje gume in posledično večja platišča (oz. obratno), pa lahko v svojem homologacijskem kartončku pogledate, kaj vse je že dovoljeno. Nekateri avtomobili imajo npr. že tovarniško homologirano, da imajo lahko velikost platišč R14, R15 in R16. To torej pomeni, da lahko izbirate med vsemi temi velikostmi, brez, da bi imeli dodatne stroške in delo z homologacijo.

V primeru pa, da želite na avto dati platišča npr. R19, je potrebno izvesti celoten homologacijski postopek.

2. Cena – najbolj pomemben dejavnik?

Cena pnevmatik je pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, vendar vseeno moramo paziti, da zaradi privarčevanih nekaj evrov ne žrtvujemo varnosti.

V veliki večini velja »kolikor denarja, toliko muzike«, je pa res, da je seveda nekje neka meja.

Cena je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z vrsto avtomobila, ki ga vozite, in od tega, ali kupujete gume od ugledne blagovne znamke ali ne. Velikost pnevmatike vpliva tudi na njeno ceno ali po domače; večja kot so platišča = dražje so gume.

Če vam je vseeno kako izgledajo vaša platišča in gume, potem predlagamo, da preidete na nižja platišča, saj so precej cenejša.

Kako torej vemo, kaj izbrati? Vedno je dobro narediti raziskavo. Vnesite točen model in znamko gum v Google iskalnik in preverite kaj pravijo ostali.

Ne pozabite – gume so tista stvar, ki drži avto na cesti, vedno je bolje odšteti kakšen evro več in biti prepričan, da ste na cesti varni.

3. Letne, zimske ali celoletne?

Najprej, kdaj se uporablja letne in kdaj zimske in kaj so pravzaprav »celoletne« gume?

Zakonsko določeno je, da moramo imeti zimske gume med 15. novembrom in 15. marcem.

(P.S.: Ste vedeli, da v kolikor vas ustavi policija, in znotraj omenjenega časovnega intervala vozite z letnimi gumami, lahko dobite kar 500€ kazni in 5 kazenskih točk?)

Pa obstajajo izjeme? Da. Načeloma lahko vozimo tudi z letnimi gumami, v kolikor imamo v prtljažniku snežne verige.

Pa se to splača? Nikakor. Poglejmo prednosti in slabosti;

Zimske gume imajo večjo porabo kot letne (ponavadi) in hkrati boljši oprijem na cesti – to velja nekje do +7°C. Medtem, ko pri višjih temperaturah letne gume postanejo bolj zmogljive in varne. Zaviralna pot zimskih gum med poletjem je npr. veliko slabša kot pri letnih gumah, hkrati pa je veliko višja poraba goriva.

Ne gre se torej le za to, da pri vulkanizerju privarčujemo 20, 30€, ampak se gre tudi za varnost nas in ostalih, za življenjsko dobo avtomobila, življenjsko dobo gum ter porabo goriva.

Ko na koncu vse skupaj dobro preračunamo ugotovimo, da privarčujemo ravno 15€, možnost zdrsa na cesti pa povišamo za 15% (številke so simbolične).

Kaj pa celoletne gume? Kot že samo ime pove, so to gume, ki so namenjene vožnji v vseh 4 poletnih časih. So pravzaprav zmes lastnosti zimskih in letnih gum. Poglejmo si prednosti in slabosti celoletnih gum;

PREDNOSTI:

  • Praktičnost, saj ne rabimo menjati gum vsake pol leta
  • Brezskrbnost
  • Ekološko, saj ne porabljamo dvojnih gum
  • Nižji stroški, ker ne rabimo kupiti dveh setov gum (letne+zimske)

SLABOSTI:

  • Niso specializirane za ekstremne vremenske razmere
  • Bolj priporočeno za voznike, ki naredijo manj kot 10.000km/leto
  • Manj vzdržljive

Kako vemo katere so celoletne pnevmatike?

Gume, ki so celoletne, morajo biti tudi posebno označene, da so celoletne (npr. »Allyear«, »4 seasons« ipd.).

Velikokrat slišimo, da M+S oznaka na gumi pomeni celoletne pnevmatike. Pa je to res?

M+S pomeni »Mud + snow«, kar pomeni v dobesednem prevodu »blato + sneg«, torej, da je namenjeno tako za spolzko kot za zasneženo vozišče. Kar pa ni nujno, da pomeni, da je tudi zimska pnevmatika. V kolikor poleg oznake M+S ni tudi narisana snežinka, te gume niso zimske – kar hkrati pomeni tudi, da take gume niso celoletne gume.

Če sami niste prepričani, raje vprašajte prodajalca ali se posvetujte z vulkanizerjem.

4. Garancija gum

Vprašajte o garancijah. Tako kot pri nakupu novega avtomobila, plačilo pogosto pomeni več kot le plačilo samega vozila, zato je pomembno, da se pred odločitvijo pozanimate o garancijah.

Garancije pogosto zajemajo predmete, kot so pnevmatike, motorji in menjalniki – in pomembno je vedeti, kaj pokriva garancija, da lahko zagotovite, da boste dobili dober posel za nadomestne dele ali popravila, če bo treba kaj popraviti.

Pri gumah velja enako – dobro poglejte kaj pravzaprav garancija zajema in, če garancija sploh je.

Kako dolgo traja garancija posameznega proizvajalca in tudi prodajalca in kakšno kritje zagotavlja. Nekatere pnevmatike nudijo doživljenjsko garancijo, medtem ko lahko druge krijejo le del življenjske dobe tekalne plasti ali do določenega števila prevoženih kilometrov po nakupu.

5. Za kakšen avto kupujete?

Naslednji pomemben korak pri izbiri pravih pnevmatik za vaš avto je določitev vrste vozila, ki ga imate. Obstaja veliko vrst avtomobilov in vsak ima svoje potrebe. Nekateri avtomobili zahtevajo drugačne pnevmatike kot drugi, zato je pomembno, da veste, kakšen avto imate in kakšne so njegove zmogljivosti in lastnosti, preden kupite nove gume.

Oglejmo si primer: V primeru, da imate dirkalni avto z 450 konjskimi močmi in redno uporabljate avtocesto pri visoki hitrosti, boste potrebovali veliko boljše gume, z boljšim oprijemom in hitrostnim razredom, kot pa npr. za nek mali mestni avto, ki ne naredi več kot 300km na mesec in ne preseže hitrosti 60km/h.

6. Prepričajte se, da so gume v skladu s predpisi.

Ste našli novo spletno stran, ki ponuja tako dobre popuste in neverjetno dobre specifikacije gum, da skoraj ne more biti res? Morda pa res nekaj ne »štima«… Pred nakupom preverite tudi prodajalca in kakšne certifikate ogledane gume imajo. Prva stvar, ki jo morate storiti pri nakupu novih pnevmatik, je, da preverite njihovo velikost in tip ter globino profila in datumsko oznako. Potem pogledamo ali imajo gume vse potrebne certifikate – to lahko tudi preprosto vprašamo prodajalca, ki te stvari ve in jih tudi zagotovi ob nakupu.

Če se pnevmatike ne ujemajo s tem, kar piše na nalepki, jih takoj vrnite – ne le, da take gume skoraj zagotovo niso varne, ampak lahko plačate tudi precej zajetno kazen!

Prepričajte se tudi, da so vaše pnevmatike varne za uporabo v mokrih vremenskih razmerah, tako da preverite njihovo hitrostno oznako in kodo datuma izdelave (zadnji dve števki vsake pnevmatike).

OZNAKAMAX. KM/H
M130
P150
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
V240
W270
Y300
ZR240+

7. Varnost – zadnja na spisku, vendar najbolj pomembna.

Pnevmatike so edini del vašega vozila, ki med vožnjo pridejo v stik s cestiščem, zato je to izjemno pomemben vidik varnosti. Za največjo zmogljivost in udobje voznika morate vedno preveriti, ali so vaše pnevmatike pravilno napolnjene; če so premalo ali preveč napihnjeni, vaš avto ne bo pravilno »ubogal« ali pa obstaja nevarnost, da pride do hujše nesreče. Poleg tega morate imeti ustrezno globino profila pnevmatike – zakonsko določeno je, da imajo;

Letne pnevmatike vsaj 1,6mm

Zimske pnevmatike vsaj 3,0mm

Priporočljivo pa je, da se letne gume menjajo pri 3,0mm ter zimske pri 4,0mm. Zakaj? Ker je globina profila pnevmatike izredno pomembna pri dobrem oprijemu ceste. Manjši kot je profil, večja je nevarnost zdrsa in slabši oprijem.

Da zagotovite varne pogoje vožnje na različnih vrstah površin, kot sta sneg ali led; globlja tekalna plast lahko zagotovi boljši oprijem na spolzkih cestah, medtem ko lahko tanjša tekalna plast povzroči akvaplaning (ko se med pnevmatiko in tlemi nabere voda ter povzroči izgubo nadzora vozila).

Za zaključek – kako preverim globino profila pnevmatike, brez orodja?

Preprosto! Vzemite kovanec za 2€ in ga vstavite v profil, v kolikor se vidi srebrni okvir kovanca, da »gleda ven« iz profila, pomeni, da je profila že manj kot 4mm in je na zimski gumi npr. potrebna menjava.

Izbira pravih gum za vaš avto je lahko torej »zapleten« proces, pa vendar enostaven, v kolikor veste kaj morate iskati. Najbolj pomembni so torej 3 dejavniki – varnost, cena ter skladnost s predpisi.

Če rabite kakšen nasvet, pa nas seveda lahko vedno kontaktirate.

Loading

Nam že slediš na socialnih omrežjih?