Kako namestim verige na avto?

Kako namestiti snežne verige na avto?

1. Uvod (p.s.: Če si že obtičal/a v snegu, preskoči na točko 2.)

Vožnja skozi snežne razmere je lahko zelo nevarna in zatežena.

Predstavljaj si, da se voziš na smučanje, zunaj je -10°C, pada sneg, v avtu je toplo iiin naenkrat na klancu avto ne gre več nikamor.

Led + sneg + klanec = težava.

Zato je vedno dobro, da imaš s seboj snežne verige, še bolj pomembno pa je, da seveda te znaš namestiti.

Snežne verige se pogosto uporabljajo v gorskih območjih, saj pomagajo izboljšati oprijem in preprečujejo, da bi vozilo brez nadzora zdrsnilo na poledenelih cestah. Za pravilno namestitev snežnih verig sledite tem 6. korakom:

2. Kako namestiti snežne verige na avto?

Preden na svoje vozilo pritrdiš snežne verige, se moraš prepričati, da so te verige res prave za gume na avtu – ponavadi je to dobro narediti že preden štartaš od doma.

  1. Najprej pripraviš verigo tako, da jo razvezlaš in lepo postaviš na tla, da ni nikakršnih vozljev ali zvitih delov.
  2. Preveri, da si pravilno obrnil verigo (torej tista stran, ki gre na gumo mora biti obrnjena navzgor in tista, ki bo v stiku s tlemi naj bo pri tleh.

  1. Potem preprosto verigo postaviš na zgornji del gume, tako, da je na sredini (nič hudega, če nisi 100% natančen pri tem) – odprti del verige je na spodnjem delu.
  2. Nato tista dva dela, ki “visita” preprosto pripnemo skupaj (navodila za to so zagotovo v paketu) – v kolikor se preveč mučiš s pripenjanjem si lahko tudi malce pomagaš tako, da avto rahlo premakneš (za cca. 10cm) naprej ali nazaj in tako lažje zapneš skupaj.

  1. Enako ponoviš še na preostalih 3 gumah. In ja, to ni enostaven pa tudi kratek proces, tako, da se nič ne sekiraj, če bo trajalo nekaj minut 🙂
  2. Nekatere snežne verige se lahko tudi zategnejo – ročno ali z orodjem – ko torej namestiš verigo, poskrbi, da je res dobro zategnjena in se prilega gumi.

Naj te ne skrbi, če verige niso povsem ravne ali če se zdi, da so na pnevmatikah sprva nekoliko ohlapne; ko začneš voziti, se bodo te stvari izravnale in postale varnejše, dokler bo med njimi in podlago dovolj oprijema (zato je pomembno, da ne voziš prehitro 🙂 ).

3. Kako se pripraviti na snežne razmere?

Pred vožnjo po zasneženih cestah se prepričaj, da so tvoje avtomobilske gume res v dobrem stanju;

Preveri tlak v pnevmatikah in globino profila ter jih po potrebi zamenjaj:

Tlak vsake pnevmatike lahko preveriš z merilnikom na bencinskih črpalkah – koliko mora biti točno guma napolnjena pa lahko preveriš na slikici / navodilih, ki se običajno se nahaja na podboju vrat na (so)voznikovi strani ali pod pokrovom.

4. Pa še to…

Bodi pozoren tudi na znake neenakomerne obrabe, izbokline ali razpoke na bočni strani pnevmatike; to lahko pomeni notranjo težavo, ki bi lahko povzročila nenadno praznjenje pri visokih hitrostih ali slabo zaviranje – sploh na snegu.

Hkrati je minimalni dezen za zimsko gumo 3mm – to lahko preveriš zelo preprosto; vzameš kovanec za 2€ in ga položiš v vdolbino od gume – obroba kovanca je ravno tam nekje in je idealni pokazatelj, če ima guma še dovolj dezena.

4. Zaključek

Čestitke! Pravkar si zaključil/a (vsaj teorijo) namestitve snežnih verig. Predvsem je torej pomembno vedeti “v kaj se spuščamo”. Če veš, da greš v gorske kraje, kjer je ogromno snega in poledice, je prav, da se pripraviš že vnaprej in imaš v prtljažniku snežne verige.

Loading

Nam že slediš na socialnih omrežjih?