Koliko lahko “napiham” in koliko časa ostane alkohol v krvi?

Koliko lahko “napiham” in koliko časa ostane alkohol v krvi?

1. Uvod

Dandanes večina ljudi ve, da je vožnja pod vplivom alkohola zelo slaba ideja.

Vendar pa ni vedno jasno, kaj pomeni “pitje” in kdaj se morate ustaviti, preden sedete za volan svojega avtomobila.

V tem članku bomo opisali osnove o tem, kaj se šteje za vožnjo pod vplivom alkohola, koliko alkohola je potrebno, da nekdo velja za zakonito pijanega, in nekaj nasvetov, kako se temu nevarnemu vedenju povsem izogniti.

Začnimo!

2. Kdaj prestopite mejo med odgovornim in varnim voznikom in postanete vinjeni voznik?

Najprej, nikoli ne moremo določiti koliko točno mora nekdo spiti, da bo vinjen… Koliko popijete in kako hitro vaše telo to predela, se lahko zelo razlikuje od osebe do osebe.

Včasih je lahko dovolj že samo 1 pivo, da smo veseli, in štiri pijače, da naši prijatelji ležijo pod mizo. Ne moremo vedeti, koliko alkohola bo potrebno, da bi vplivalo na nas.

Seveda lahko upoštevamo nekaj vplivov, ki nam da vedeti kako hitro “se nas bo prijelo”; če ste utrujeni, vam primanjkuje spanca, ste jedli nizko kalorično hrano ali pa mogoče sploh niste jedli – to so vsi dejavniki, ki poskrbijo, da ste še hitreje pijani.

Hkrati je to odvisno tudi od fizičnih lastnosti osebe – če je človek npr. navajen alkohola, je težji, večji itd.

Npr.: ste kdaj jedli res mastno hrano in hkrati pili alkohol in nekako se kar ni “prijelo”? Drugič pa spili 2 kozarčka in je bilo že dovolj?

Naj naprej omenimo, da je najboljša stvar, če se želite pijani peljati – DA SE NE PELJETE, ampak pokličete taxi, sedete na avtobus, se sprehodite do doma, prespite pri prijatelju ali pa vas nekdo trezen zapelje.

Vožnja pod vplivom alkohola nikakor ni dobra. Tudi, če se vam zdi, da ste “dovolj trezni”.

3. Kakšne so kazni za vožnjo pod vplivom alkohola?

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola se razlikujejo od države do države in so odvisne od količine alkohola, ki ste ga zaužili. V večini primerov ne gre le za nekaj pijač, preden sedete za volan, ampak tudi za to, koliko alkohola je v vašem telesu med vožnjo.

Napihate lahko maksimalno 0,24 promila (0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka), oziroma kot voznik začetnik 0,00! To pomeni, da, če kot voznik začetnik napihate le 0,01 je dovolj, da vam odvzamejo izpit. Enako velja tudi za poklicne voznike.

4. Kaj se zgodi, če me ujamejo pri vožnji pod vplivom alkohola?

Če vas ujamejo pri vožnji pod vplivom alkohola, so lahko kazni precej stroge.

Kazni se začnejo pri 300€ in 4 KT (kazenske točke), segajo pa vse tja do 1200€ ter 18 KT – kar pomeni odvzem izpita.

Ali ste vedeli – vsaka 10. prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti!

5. Koliko alkohola lahko popijem pred vožnjo?

Ni strogega pravila o tem, koliko alkohola lahko popijete pred vožnjo, vendar je na splošno priporočljivo, da ga sploh ne pijete. Zakonsko dovoljena vsebnost alkohola v krvi je 0,50 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,24 pri pihanju.

Čez čas se seveda ta številka niža, zato je težko povedati koliko lahko zares spijemo.

Najboljši način, da se temu izognete – da bi vas ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola, je, da sploh ne pijete, ko nameravate voziti.

To morda zveni kot nepomembno, vendar si je treba zapomniti, da se mnogi ljudje ne zavedajo, koliko so popili, dokler ne sedejo za volan in začnejo voziti. Včasih se zavedejo šele naslednji dan – ko pa je lahko že prepozno.

Če greste ven s prijatelji ali družinskimi člani, ki pijejo, poskrbite, da nekdo ostane trezen, da lahko poskrbi, da bodo vsi varno prišli domov.

6. Koliko časa ostane alkohol v krvi?

Alkohol naj bi se povprečno razgrajeval 0,07 promila / uro.

Moramo pa vedeti tudi, da alkohol v kri prihaja postopoma – torej tudi, ko popijete zadnji kozarček, alkohol še ni dokončno v krvi – ponavadi traja kakšne 30min, da pride v kri, lahko pa tudi do 90min.

Poglejmo primer; Moški, ki tehta 80 kilogramov in popije liter piva – kar je 40 g alkohola.

Povprečen moški ima približno 70% teže v obliki tekočine. Če torej 40g alkohola delimo z 5 kilogrami, kolikor znaša teža telesnih tekočin v 80kg moškemu, dobimo koncentracijo alkohola v krvi; 0,7 grama na kilogram krvi. To je 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka.

Če upoštevamo torej, da se v povprečju 0,15 grama alkohola na kilogram krvi razgrajuje eno uro, potem bo ta moški potreboval približno 2 uri, da bo imel 0,00mg alkohola/liter izdihanega zraka.

Lahko se tudi sami poigrate s tem kalkulatorjem, kjer vnesete kaj ste spili, koliko časa nazaj in vam približno pove, kdaj boste imeli 0% alkohola v krvi: BAC Calculator

7. Zaključek

Najboljši način, da se izognete temu, da bi vas ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola, je, da sploh ne pijete, ko nameravate voziti.

Če se odločite za alkohol, se prepričajte, da je nekdo drug, ki lahko vozi, in poskrbite, da bo vedel, da mora poskrbeti tudi zase.

Razmislite tudi o uporabi javnega prevoza ali taksija, namesto da bi se sami odpeljali domov po prevelikem odmerku alkohola na zabavi ali v baru.

Loading

Nam že slediš na socialnih omrežjih?