KAKO ZAMENJATI GUMO?

Še nikoli nisi zamenjal/a pnevmatik na svojem avtomobilu in tudi ne veš kako se tega lotiti? Nič hudega tukaj te čakajo nasveti, kako najlažje zamenjati pnevmatike. Pa ne skrbi… je veliko lažje, kot se ti morda zdi na prvo žogo.

Pomembno je, da pred začetkom preveriš ali imaš vso potrebno orodje, ki ga potrebuješ (viličast ključ, dvigalko, rezervno pnevmatiko, ter drugo uporabno orodje kot je varnostna oprema; zaščita za oči in rokavice, kot tudi rampe ali stojala, če je potrebno).

NIKOLI NE MENJAJTE PNEVMATIKE, KO JE VROČA…

Prva stvar, ki jo dobro vedeti, je, da je menjava vroče pnevmatike slaba ideja. Razlog za to? Pnevmatike, ki si pregrete lahko eksplodirajo, ja prav zares – in verjetno to ni nekaj, kar bi želel/a biti v bližini.

Pnevmatike prav tako pogosteje eksplodirajo mrzle. Torej, če si se več ur vozil naokoli s prazno pnevmatiko pri temperaturah pod ničlo, obstaja velika verjetnost, da ti bo novo razneslo, še preden jo boš spravil na platišče avtomobila.

TOREJ… KAJ STORITI?

Menjave pnevmatik se lotimo šele, ko so dovolj ohlajene oziroma segrete. Torej v zmernih vremenskih razmerah, da se izogneš ne želenim situacijam, kot je eksplozija pnevmatike.

PA ZAČNIMO S POSTOPKOM MENJAVE PNEVMATIKE…

1. Dvigni avto z dvigalko. Dvigalka mora biti na ravni in stabilni površini. Pri tem je treba biti pozoren, da je dvigalka nameščena res na sredini avtomobila, da se avto, po domače, ne prekucne.

2. Zdaj, ko je avto dvignjen, odstrani poškodovano pnevmatiko. To lahko narediš ročno ali z nastavljivim ključem. Odvij vse matice ali vijake, ki držijo pnevmatiko.

3. Zrahljaj jih v križnem vzorcu, tako bo postopek malce lažji. Enako velja tudi, ko boš pritrjeval novo pnevmatiko.

4. Zdaj, ko si pnevmatiko odstranil, je čas za montažo!

5. Odstrani prazno pnevmatiko ter na kolut namesti novo.

6. V primeru, da vidiš, da je na kolutu precej umazanije ali kakšnih kosov jih najprej odstrani.

7. Poravnaj luknje na platišču z luknjami na kolutu – nato pa jih preprosto pritrdi gor – na enak način kot si jih odstranil/a – seveda pa, v drugo smer 🙂

Pomembno je tudi, da se s tako pnevmatiko ne voziš predolgo, nikoli ne veš, če je vse skupaj res dobro nameščeno – najbolje je, da je to neka »rešilna bilka« do prve bencinske postaje ali vulkanizerja, ki ti vse skupaj uredi, tako kot mora biti.

Preden se podaš nazaj na pot, še malo (profesionalno) preveri, če je guma dobro nameščena in jo parkrat brcni in poizkusi premakniti – morala bi biti 100% pri miru.

8.KAJ PA POTEM? Po zategovanju preveri nivo zračnega tlaka v gumi, med namestitvijo nove pnevmatike lahko uide kaj zraka ali pa je morda sama guma že precej stara.

Menjava pnevmatike ni tako težka kot se zdi na prvi pogled. Potrebuješ le nekaj osnovnih orodij in potrpljenje. Z vajo bo vsaka menjava lažja in hitrejša, zato kar pogumno… 🙂 Upajmo pa, da bo teh menjav gum čim manj.

Loading

Nam že slediš na socialnih omrežjih?