TOP 7 VZROKOV ZA UTRUJENOST MED VOŽNJO

TOP 7 RAZLOGOV ZA UTRUJENOST MED VOŽNJO

Med vožnjo se velikokrat lahko srečamo z utrujenostjo oziroma zaspanostjo.
Znaš prepoznati kdaj je to lahko nevarno? Te zanima zakaj in kdo je temu najbolj podvržen?
Dandanes je tempo življenja zelo hiter, vedno hitimo po opravkih, dnevi imajo premalo ur, zato nas utrudi premalo spanja ali celo stresno življenje.Poleg vožnje pod vplivom alkohola in uporabe mobilnega telefona, je utrujenost za volanom tudi zelo nevarna. Največji problem je ravno ta, da se vozniki ne zavedajo kako nevarna je lahko utrujenost in temu ne posvečajo pozornosti.

Med vožnjo postaneš zaspan… Kaj sedaj?

Večina ljudi smatra to kot nekaj čisto normalnega, privošči si kavico ali energijsko pijačo , ter pogovor s sovoznikom. Pogosto si tudi odprejo okna za svež zrak ali pa si prižgejo glasbo na ves glas. Žal pa so te rešitve kratkoročne, edina dolgoročna rešitev je spanje in počitek.
Torej kakšni so vzroki za zaspanostjo za volanom in kdo je temu bolj podvržen?
Seveda smo si ljudje med seboj različni in na nekoga nekaj vpliva veliko močneje kot na drugega. Je pa nekako splošno znano da na utrujenost za volanom vpliva:

– vožnja brez sopotnika
– vožnja po dolgi ravni cesti, monotona dolga vožnja
– vožnja ponoči ali v času, ko smo navajeni počivati
– zdravila, ki imajo stranski učinek utrujenost
– smo ponoči slabo ali malo spali
– uživanje drog ali alkohola
– vožnja po obilnem obroku hrane


Po statistiki največ prometnih nesreč zaradi zaspanosti povzročijo moški, ki vozijo ponoči stari do 25 let, delavci z izmenskim delom in poklicni vozniki, ki vozijo dolge poti pogosto tudi ponoči.
Kako prepoznaš utrujenost?
Lahko si pozoren na več dejavnikov. Najpogostejši so:

– zehanje
– pekoč občutek v očeh in mencanje
– problem s koncentracijo
– težave z vidom
– težave z nemornostjo, potreba po raztegovanju
– težka glava

Ko opaziš, da si med vožnjo utrujen ali zaspan ne jemlji tega kot, da ni nič, saj te lahko zaspanost v trenutku premaga in ni tako nedolžno kot se mogoče sliši na prvo žogo. Najbolje je, da se čimprej ustaviš na varnem mestu oziroma počivališču in zadremaš za 15-20min in si privoščiš kavico ali dve (kofein začne delovati po cca. 30minutah po zaužitju). Upoštevaj nasvete in SREČNO na cesti.

Loading

Nam že slediš na socialnih omrežjih?